Pěšky přes Krkonoše tam a zpět! 6 tipů na trasy po Krkonoších

Krkonoše jsou turisticky proslulé svými nádhernými vodopády,  které jsme vám představili již v článku 8 nejkrásnějších vodopádů ČR, který si stále můžete na našem blogu přečíst. Dnes si ale ukážeme krkonošské pěší stezky, které vás provedou krásami KrkonošPoradíme vám, které jsou vhodné pro děti a rodiny s kočárky a které zase pro odvážné turistické nadšence.

 

1. Výšlap na Kozí hřbety

Hned první trasa je spíše pro zdatnější skupinky a turisty, kteří se nezaleknou pár schodů a kapek potu. K vyhlídce Kozí hřbety se dostanete ze Špindlerova Mlýna po červené stezce, která je dlouhá přibližně 5 kilometrů. Její délka nijak náročná není, avšak poslední necelé dva kilometry přichází prudké stoupání do schodů a přenádherný výhled na celé Krkonoše je pak skutečnou odměnou. Po zdolání cesty na vás bude také čekat malé osvěžení. Tuto stezku absolvujte spíše jen s většimi dětmi.

Zdroj: skocarkemnahory.cz
Kde jsou Kozí hřbety?

 

2. Čertova strouha

Naučná stezka Čertova strouha je příjemným prodloužením procházky k Bílému Labi. Údolím Bílého Labe totiž musíte projít, abyste se mohli na tuto trasu napojit, neboť se v národním parku musíte pohybovat pouze po vyznačených trasách. Tato trasa není tolik turisticky známá, a tak si tu užijete klid oproti jiným výletům po Krkonoších. Čertova strouha není okružní trasou, a proto se do cíle budete muset vrátit stejnou cestou. Také není vhodná pro cyklisty či rodiny s kočárky, ty by terénem neprojely.

Zdroj: Bohemiaorientalis.cz
Kde najdu stezku?

 

3. Naučná stezka Labský důl

Samotná naučná stezka Labským dolem je ideální volbou i pro rodiny s dětmi. Začíná se na asfaltové cestě, kde nebude mít problém kočárek, dětské kolo nebo třeba odrážedlo. Jediné, s čím se musíte popasovat, je mírné stoupání. Od rozcestníku Labský důl už ale začne stoupání terénem, kde už budete muset pěšky. Trasa je vhodná pro děti také kvůli naučným tabulím, které pomohou se lépe seznámit s okolím. Výlet si můžete protáhnout až k Pančavskému vodopádu nebo k prameni Labe, který vyvěrá nad Labskou Boudou.

Zdroj: hkregion.cz
Kde se nachází Labský důl?

 

4. Zkáza Krkonošského lesa

Trasa začíná u kapličky v Obřím dole, ke které se dostanete turistickou stezkou z Pece pod Sněžkou, která je dlouhá přibližně 3 kilometry. Výlet od kapličky do cíle je krátký pouhých 1,6 km, za to vás čeká 300 m převýšení v terénu, na které je třeba se vybavit pevnou obuví. Cesta je stejně jako jiné doplněna o naučné tabule a kromě příjemného zážitku tak budete obohaceni i o nové znalosti.

Zdroj: naucne-stezky.cz
Kde je kaplička v Obřím dole?

 

5. Černohorské rašeliniště 

Tato naučná stezka je okružní a nenáročnou trasou, která vede skrze plochy rašelinišť a měří jen 3,5 km. Po cestě narazíte na šest naučných tabulí, které vám i vašim dětem vysvětlí vznik rašelinišť a objasní, co předcházelo dnešní podobně okolí stezky. Budete procházet přes zpevněné lesní cesty a v některých úsecích přes vybudované dřevěné pěšinky. Tato procházka by tak měla být nenáročná i pro menší děti nebo pro maminky s kočárky. 

Zdroj: kudyznudy.cz
Kde najdu Černohorské rašeliniště?

 

6. Krkonošská tundra 

Stezka vede po hřebenu Sněžky přes Luční boudu až ke kapličce věnované obětem hor. Jde o trasu fyzicky náročnější a není tak vhodná pro malé děti a kočárky. Po cestě jsou opět rozmístěny naučné tabule pro zpestření výletu. Délku cesty si můžete částečně zvolit podle preferencí a prodloužit si tak trasu třeba přes Výrovku až do Pece pod Sněžkou. 

Zdroj: kudyznudy.cz
Kde je kaplička Obětem Krkonoš?

 

Příjemné putování po Krkonoších!

Natálie z eHotelu