Šumavský Everest

2 minuty čtení 22.09.2015 Příroda

Za zdoláním nejvyšší hory světa Mount Everestu (8 848 metrů n. m.) nemusíte jezdit až do Himálaje. Stačí se vypravit na Šumavu! Že je toto naprosto absurdní nápad? Nikoliv! Díky Infocentru v Horní Plané se opravdu můžete stát právoplatnými držiteli certifikátu, který potvrzuje zdolání 8 848 výškových metrů. Jedinou podmínkou je vylézt na všech osm šumavských vrcholů, které jsou začleněny do projektu Šumavský Everest a jejichž nadmořská výška v součtu opravdu dává celkovou výšku nejvyšší hory světa. Tak směle do toho, šumavské vrcholy Vás již čekají!


Poznejte tajemství motýlí říše v Motýlím domě Žírovice!

1 minuta čtení 18.09.2015 Příroda

Nechte se unést krásou křehkých pestrobarevných stvoření v Motýlím domě v Žírovicích! Tento unikátní skleník, ležící necelé 2 kilometry od Františkových Lázní, byl veřejnosti otevřen před sedmi lety. Jeho majitel se ovšem chovu motýlů věnuje přes 30 let a za tuto dobu se mu podařilo nasbírat nespočet cenných exponátů. V jediném prostoru si tak budete moci prohlédnout exotické druhy motýlů ze všech koutů světa – z Afriky, Austrálie i jižní a východní Asie, které budou volně poletovat mezi Vámi!


Divocí koně se vracejí do volné přírody!

1 minuta čtení 24.07.2015 Příroda

Divocí koně dříve společně s vyhynulým praturem a zubrem tvořili nedílnou součást české přírody, která díky těmto druhům získala svůj specifický ráz. Velké pastviny, na kterých se tato zvířata pásla, střídaly lesy a díky vypásání trávy měly šanci zde vegetovat vzácné druhy rostlin.



Víte, že v Beskydech jsou medvědi?

1 minuta čtení 08.06.2015 Příroda

Medvědi se do Beskyd mohou dostat migračním koridorem ze Slovenska nebo z Polska. Cesta dál do Beskyd pro ně ale může být nebezpečná, protože pod motorovými silnicemi je minimum podchodů, kterými by medvědi mohli silnice podejít.

Beskydy se řadí mezi evropsky významné lokality velkých šelem – kromě medvěda se tady totiž vyskytuje také rys a vlk.


  • 56 - 60 z 75 článků