Lehkost motýlích křídel

2 minuty čtení 19.04.2016 Příroda

Až do 8. května 2016 můžete ve skleníku Fata Morgana v pražské Botanické zahradě obdivovat lekhost motýlích křídel. Pestrobarevní tropičtí motýli přicestovali jako kukly ze Stratfordu nad Avonou, aby se u nás přeměnili v nádherná poletující, takřka umělecká díla. Ano jedná se opravdu o ten Stratford, který proslavil William Shakespeare!

Motýli ve Fata Morganě


3 tipy, kudy v zimě na Sněžku

5 minut čtení 27.02.2016 Příroda

Název naší nejvyšší hory je odvozen od přídavného jména „sněžná – sněhem pokrytá“. Sněžka, majestátní hora tvarem připomínající trojboký jehlan, je odvěkým symbolem Krkonoš. Na její vrchol vede hned několik více či méně náročných tras včetně té nejsnadnější za pomoci nové kabinové lanovky vedoucí z Pece pod Sněžkou až na samý vrchol. Každá cesta ovšem má své kouzlo. Kudy se na Sněžku vydáte vy?

Sněžka

Rys v Jizerských horách

1 minuta čtení 22.01.2016 Příroda

Již několik let ochránci přírody předpokládali, že se do Jizerských hor vrátil rys ostrovid. Hmatatelný důkaz jim ovšem stále chyběl, k dispozici měli pouze nepodložené údaje, například svědectví lesníků. Až v prosinci loňského roku zachytila tuto vzácnou kočkovitou šelmu, která byla na severu Čech vyhubena již v 18. století, fotopast umístěná na severních svazích přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny a poskytla tak jednoznačný důkaz o výskytu rysa v této oblasti.

Rys v Jizerských horách

Večerní procházky v Zoo Praha

1 minuta čtení 14.01.2016 Příroda

Každý pátek a sobotu až do konce ledna se můžete vydat objevovat tajemství nočního života Zoo Praha! V doprovodu zkušených průvodců, kteří jsou připraveni zodpovědět všechny Vaše všetečné dotazy, se dozvíte vše o tajuplném nočním životě tamějších zvířat. Výklad je vždy doplněn poutavým vyprávěním některého z nevšedních zážitků či událostí ze života zvířat pražské zoo.

Zoo Praha

Vlčí smečka na Kokořínsku se rozrůstá

1 minuta čtení 11.01.2016 Příroda

V roce 2013 se do Čech z Horní Lužice dostal první pár vlků, který tehdy zachytily fotopasti ochranářů. O rok později se zde narodila tři vlčí mláďata a loni ještě minimálně další dvě. Dle ochranářů se tedy na Kokořínsku v současnosti ve volné přírodě pohybuje na sedm vlků! Tato zpráva je o to radostnější, že v loňském roce někdo právě na Českolipsku jednu vlčici usmrtil. Tato vlčice však podle testů DNA nepatřila k místní sedmičlenné smečce.

Vlci na Kokořínsku

  • 51 - 55 z 75 článků