Jak na mexické dušičky Día de los Muertos?

Věděli jste, že nejoblíbenějším svátkem v Mexiku jsou dušičky? Zatímco v Česku je tento den vnímán spíš nostalgicky a melancholicky, v Mexičanech se probouzí radostné chvíle a tyto oslavy mezi živými i mrtvými probíhají od 31. října do 2. listopadu. Od roku 2003 je navíc tento den součástí UNESCO. Vydáte se do Mexika nebo si uděláte malé Mexiko u vás doma?

Povězme si něco o této tradici

Během tohoto svátku lidé věří, že se mrtví vracejí na zem, aby si popovídali se svými blízkými. Proto tento svátek Mexičané nevnímají tragicky, ale naopak si těchto pár dní velmi užívají. Říkáte si, proč zrovna dušičky probíhají několik dnů? Mexičané totiž chovají tradici, že 1.listopadu je den, kdy se na svět vracejí duše dětí. Naopak 2. listopadu se podle nich vracejí duše dospělých

Chystají pro sebe i své zemřelé bohatou hostinu. Možná znáte cukrovinky ve tvaru lebky (calaveritas) nebo kosti (pan de muertos) v podání ruliček chleba. Následně se připraví vše, co měl zemřelý rád.

Někteří lidé se vydají přímo do Mexika a někteří si slavnou folklórní událost přichystají u sebe doma. Dokážete si představit slavit dušičky po mexicku? Pokud ne, můžete si vzít inspiraci alespoň z kostýmů, které určitě dobře poslouží na halloweenskou párty. A pokud ano, podívejte se na několik rychlotipů, jak udělat dojem na své přátelé. 

Domácí příprava mexických dušiček

V prvé řadě je potřeba dobrá nálada, ta lze Mexičanům jen těžko odpárat. Mezi pohoštěním by neměl chybět chléb mrtvých. Poté své přátele rozhodně nezklamete cukrovinkami ve tvaru lebky a na přípitek přichystejte tequilu. A jako hlavní jídlo servírujte tortily s mletým masem, fazolemi a avokádem. Pak už stačí pozvat přátelé a je to!

 

Kdo z vás se z dnešního článku inspiruje? Dejte nám vědět na naše sociální sítě!

 

Tereza z ehotel.cz