3 tipy na výlety do tajů naší přírody

Pokud dáváte přednost méně známým přírodním trasám před čekáním na vyhlídku v nekonečném zástupu turistů, následující řádky jsou věnovány právě vám. Každý ví, že naše republika je protkána mnoha překrásnými přírodními památkami, avšak i ve velmi dobře známých lokalitách najdeme místa turisticky téměř nedotknutá. Dnes se s vámi podělíme o 3 tipy na výlety, na kterých si skutečně vychutnáte klid a harmonii přírody...

1. Pozoruhodné Kokořínsko

První z nich je stezka vedoucí pod horou Vlhošť v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.Cesta začíná v malebné vesničce Stvolínky a přes borový háj nás vede ke Koňskému rybníku se skalní vyhlídkou Smrtka.

Dále pokračuje kolem Dolanského rybníka, kde jsou k vidění sochy panny, hastrmana a neméně úchvatný kaskádový vodopád. Téměř před koncem stezky je k vidění také kamenný most u Mlýnského rybníka, který dokonale dokresluje pohádkovou atmosféru celého výletu.

 2. Za pověstí o loupežníku Ledříčkovi

Naučná stezka Zemská Brána je ideální volba, pokud chcete vyrazit na výlet s dětmi. Její nenáročná trasa vede přírodní rezervací, kde na vás čeká 22 stanovišť se zajímavostmi o zdejší přírodě a historii Orlických hor. V průběhu cesty je k vidění například Pašerácká lávka, ale i stavby pevnostního opevnění.

Jednou z mnoha zajímavostí stezky je také Ledříčkova skála. Ve stěně měřící 15 m se prý ukrývá malá jeskyně, ve které dle pověsti přebýval loupežník Ledříček, jemuž se říkávalo „český Jánošík“.

 

 3. Čarovné Svatojánské proudy

Naučná stezka Svatojánské proudy vede skalnatým kaňonem řeky Vltavy a svou nenapodobitelnou atmosférou vás doslova vtáhne zpět do dětských let.

Hned na začátku naučné stezky si můžete prohlédnout Štěchovickou přehradu, která je díky žulovému obkladu nejhezčí přehradou na Vltavě. Další zastávkou je malebná osada Svatojánské proudy, kde se z naučných tabulí dozvíte o historii vodáctví, nebo si prostě jen dopřejete osvěžení u stánku s občerstvením.

Stezku provází také 15 naučných zastávek, které se věnují především přírodním zajímavostem, historii přilehlých obcí a stavbě přehrad.