10 fascinujících faktů o jaru

První jarní den se nám blíží! Těšíte se? Podíváme se mu trochu na zoubek! Snad nás některé z 10 fascinujících faktů o jaru pobaví.

1. Jarní rovnodennost. Slunce prochází na své cestě z jihu na sever přes nebeský rovník a znamená to začátek jara na severní polokouli, letos to vychází na 20. 3.2017.

2. Období půstu. Předtím než se začalo pro toto období využívat označení „jaro,“ bylo nazýváno jako období půstu

3. Bohyně jara Persefona. Ve starověkém Řecku byla bohyní jara Persefona. Ta se stala manželkou Háda, boha podsvětí, takže byla nucena opustit všechny své blízké a žít s ním podzemí. Její matka, mocná Démétér, se však nedokázala své dcery vzdát. A tak na jaře smí Persefona vyjít z podsvětí za svou matkou, díky čemuž se raduje celý svět, rozkvétají květiny a vše se zelená. Na podzim pak dívka odchází zpět do podsvětí, což má za následek smutné podzimní sychravé počasí, uvadání květin či opad suchého listí.

4. Vajíčko v den jadní rovnodennosti. Vajíčko je symbolem plodnosti. Říká se, že je možné jej postavit vzpřímeně (třeba na stůl) jen jeden den v roce – v den jarní rovnodennosti

5. Velikonoce. Největším svátkem jara naší kultury jsou Velikonoce, které se stanovují na neděli následující po prvním jarním úplňku.

6. "Egg hunting". V anglicky mluvících zemích se na Velikonoce pořádá tzv. „egg hounting“ – lov vajíček, tato tradice se každoročně udržuje např. i v Bílém domě.

7. "Ostara". Ve Skandinávii se zase příchod jara slaví jako Ostara, podle starého germánského pohanského svátku.

8. Jarní únava. Často nás na jaře přepadne tzv. „jarní únava,“ jenž je reakcí našeho těla na vyšší teploty i změny v jídelníčku oproti zimnímu období.

9. Jarní kvítí. Na jaře rozkvétají první květiny, nazývané efemeridy (sněženky, bledule, krokusy). Ty jsou závislé hlavně na světle, proto rozkvétají ještě dříve, než dojde k olistění stromů, které by je zastínily.

10. Jarní úklid. Také v tento čas uklízíte svá obydlí? Pokud u Vás doma zrovna probíhá jarní úklid, nezoufejte. První písemná zmínka o jarním úklidu pochází již z roku 1857.

Užijte si tento krátký čas pomalu probouzející se přírody!

- Váš tým eHotel.cz