6 eko tipů jak udržitelně cestovat po celém světě

Díky cestování získáváme spousty krásných zážitků. Abychom se ale mohli kochat krásou přírody nebo i města, je třeba o tu naši Zemi pečovat. Jak může takové udržitelnější cestování vypadat? Podívejte se rovnou na 6 skvělých tipů.

Pojďme se podívat na několik aspektů, ve kterých můžeme naší planetě ušetřit a být ekologičtější. A to i v případě cestování! 

1. Pořiďte si bezobalovou kosmetiku

Než se někam vydáme, začneme rovnou u samotného balení na vaši cestu. U nízkonákladových letů si standardně můžete vzít pouze kosmetiku do 100 ml na kus. Není potřeba kupovat nové věci, či si pořizovat jednorázové miniaturní balení v drogerii. Bohatě vám postačí vaše domácí kosmetika, na kterou jste zvyklí, akorát si ji připravíte do menších lahviček, které můžete opakovaně používat. Pokud byste se však chtěli vydat tzv. zero waste cestou, je zde také další alternativa.

Můžete si jak na domácí použití, tak na cestování, pořídit kosmetiku, která nemá žádný obal. Jde o tzv. bezobalovou kosmetiku. Máme tím namysli například pastu na zuby v tabletkách, která je navíc spolehlivá v tom, že se vám nikam nevylije. Stejně tak jsou dnes trendy i šampóny v tuhé verzi. V tomto provedení se ale prodávají i tělová mýdla či mléka. Velkou výhodou je nejen to, že takové kosmetické věci nic neváží, ale také to, že se vám to nezapočítává do limitu kosmetiky, kterou si standardně do letadla můžete vzít. 

TIP: Více o tom, jak se sbalit o příručního zavazadla si můžete přečíst v našem dalším článku.

2. Používejte vlastní lahev

Při přípravě na cestování myslete také na vlastní lahev. Nejen na letištích, ale i na benzinkách si můžete dotočit vodu zadarmo. Je to malý krok pro vás, ale velký krok pro planetu, které ušetříte velké množství dalších plastů. V mnoha městech jsou dokonce pítka, kde si můžete vodu také pohodlně dotočit a rovnou se i osvěžit. A v přírodě se čerstvá voda najde vždy. V tomto případě tedy ušetříte nejen planetě, ale i své peněžence.

TIP: Inspirujte se cestováním s vlastní lahví v Římě.

3. Využívejte MHD

Myslete na to, že kamkoliv přijedete, máte ideální příležitost poznat tamní místo pomocí MHD. Nejen, že se říká, že kdo v místě návštěvy nejede místním MHD, jako by nebyl, ale také je to další možný krok, jak ulevit planetě. Tato volba je tedy ekologičtější, než využívání taxi služeb.

Pokud byste po sobě však nechtěli zanechávat žádnou uhlíkovou stopu, zkuste si vyhledat místní půjčovnu kol. Takový Amsterdam je pro jízdu na kole naprosto stvořený.

TIP: Jak se vydat do Amsterdamu za benefity s eHotel.cz?

4. Vychutnejte si kávu z vlastního kelímku

Ačkoliv se zdá, že papírové kelímky v kavárnách jsou „zelenou“ volbou, opak je pravdou. I běžná káva s sebou z kavárny může přispět ke zdraví naší planety. Na trhu existuje hned několik šikovných a skladných kelímků, které se vlezou do kapsy či kabelky a vaší kávu ještě vyšperkují krásným designem.

5. Vyberte si hotel s nálepkou „udržitelný“

Další skvělou volbou na cestě za udržitelným cestováním je výběr hotelu, který spadá pod kategorii udržitelný. V takovém hotelu se zavazují k tomu, že třeba třídí odpad nebo svým klientům nabízí přírodní kosmetiku a jídlo odebírají od lokálních farmářů.

6. Podpořte lokální výrobce

Budete-li si chtít dovézt nějaký suvenýr, zkuste se poohlédnout po místních trzích. Opět se přiblížíte poznání místní kultury a také se dostanete k primárním zdrojům. Podpořit lokální výrobce je nejen originální, ale i udržitelné. V každém případě myslete na to, že ekologické výrobky se možná z počátku jeví dráž, než jste zvyklí, avšak je to skvělá investice na několik let dopředu pro vás i naší planetu.

 

Máte další tipy, jak cestovat udržitelně? Napište nám je na naše sociální sítě.

#cestujsehotelem UDRŽITELNĚ,

Tereza z eHotel.cz