Lednice a Valtice - jeden veliký park plný pokladů

Lednicko-valtickým areálem se pyšní jižní Morava jen několik kilometrů od našich hranic s Rakouskem, nedaleko od Břeclavi. Pokud sem přijedete ze západu nejprve Vás okouzlí Znojmo nebo Vranovská přehrada, pokud ze severu, jistě se zastavíte v Brně a pokud se přiblížíte z východu, nesmíte minout krojovaný Kyjov. A kromě Lednice a Valtic tady také musíte zavítat do Mikulova a Pavlova. Jednoduše: týden Vám nebude stačit!

Lednicko-valtický areál je od roku 1996 zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. „Zápis do tohoto Seznamu potvrzuje výjimečnou hodnotu světového významu kulturního nebo přírodního místa, které vyžaduje ochranu pro blaho celého lidstva.“ To o Lednicko-valtickém areálu platí doslova.

Když do parků a lesů na lichtenštejnském panství, které se rozkládá mezi těmito dvěma výjimečnými zámky, vstoupíte, ocitnete se v pohádce. Dvěma hlavními póly celého areálu jsou jistě dva zámky. Putováním mezi nimi, ať už pěšky, na kole, na koni nebo na loďce ale narazíte na nespočet dalších zajímavostí, které jsou unikáty svého druhu. Rod Lichtenštejnů v areálu zámeckých zahrad a parků vybudoval drobné stavby, o kterých jste již jistě slyšeli – Janohrad, Minaret, Rendez-vous, Apollónův chrám a další. Mezi těmito stavbami se střídají les, upravený park, rybníky, vodní kanály a vinice. U Valtic pak nesmíte zapomenout na Reistnu, na kterou budete stoupat do vrchu přímo mezi vinicemi, na kterých jsou každý rok sklízeny ty nejlepší jihomoravské hrozny. Ve sklepích valtického zámku pak vína z těchto hroznů můžete ochutnat.

Ale teď o všem trochu blíž.

Zámek Lednice získal svou současnou podobu až v 19. století. Na jeho místě však stávala gotická tvrz, která byla vystavěna již v roce 1222. Koncem 13. století se pak majitelem celého lednického panství sahajícího až k Mikulovu, stal významný rod Lichtenštejnů, který se zasloužil o jeho rozkvět. Kromě nádherného zámku Lichtenštejnům vděčíme i za úpravu zámeckých zahrad, parku a lesoparku a výstavbu drobných staveb, které mezi Lednicí a Valticemi můžeme najít. Nejznámější z těchto staveb je asi Minaret, zvaný též Turecká věž, který je nejvýraznější stavbou parku, jelikož svou výškou převyšuje stromy lesoparku a nejokázalejší pohled na něj skýtá průhled nad soustavou rybníků přímo od lednického zámku. Park je velmi rozlehlý, je v něm ale zakázáno jezdit na kole, proto i cyklisté musejí na cestu od zámku k Minaretu počítat s delší procházkou.

Od Minaretu se můžete vydat k Janohradu, umělé romantické zřícenině hrádku postavené u vodního kanálu. Když od Janohradu budete pokračovat dále, najdete mýtinku uprostřed lesa, na které se vám z ničeho nic zjeví mohutný vítězný oblouk Rendez-vous, u kterého se snad každý musí zastavit a užít si chvíli atmosféru tohoto místa. Od oblouku se můžete buď vrátit zpět k zámku a obdivovat jeho zahrady, skleník s tropickými rostlinami, rozkvetlými ibišky a oranžovými rybkami v jezírku, nebo se ještě na chvíli ztrácet v lesoparku a narazit třeba na sokolníky, střelbu z luku, nebo nasednout na lodičku a užít si plavbu po vodních kanálech, které park křižují. Pokud jste na kole, můžete od Rendez-vous pokračovat třeba k Apollónově chrámu nebo Loveckému zámečku, kde zaprvé najdete rybníky a skvělou příležitost ke koupání a zadruhé to odtud nebudete mít daleko do Valtic.

Lednice byla letním sídlem rodu Lichtenštejnů, zatímco Valtice se ve druhé polovině 16. století po ztrátě Mikulova staly jejich sídelním zámkem. Zámek Valtice prošel několika přestavbami. Dnešní podobu získal díky barokní přestavbě, která byla provedena pro větší pohodlí rodu. Vzhledem k rozsahu těchto přestaveb je velmi těžké dnes dopátrat původní půdorys hradu, který na tomto místě původně stával. Z těch dob, jak jistě tušíte, však zbylo sklepení zámku, ve kterém sídlí Zámecké sklepy Valtice.

Již v 15. století poznali Lichtenštejnové, že okolí Lednice a Valtic je ideální pro pěstování vinné révy, a tak se tady od té doby pěstují odrůdy těch nejlepších vín, díky kterým se oblast stala evropsky významnou. Pokud chcete vidět zblízka, jak vypadají vinohrady na Valticku, vystoupejte ke klasicistní kolonádě Reistna, která se vypíná na vrchu kopce, který je celý pokrytý vinicemi. Navíc se vám odtud naskytne nádherný výhled do kraje na celý Lednicko-valtický areál. Odtud to už není daleko do Rakouska, a tak si můžete vzpomenout na to, že v dobách panování rakouského rodu Lichtenštejnů, zemské hranice tolik neznamenaly. Tedy alespoň tady – na Valticku.