Po stopách Rumcajse aneb Jičín, město pohádek

"Uprostřed hlubokého a temného lesa nazývaného Řáholec žil vousatý švec, který se jmenoval Rumcajs. Tento švec měl červený klobouk a kalhoty a na nohou nosil černé nebo hnědé boty. Rumcajs bydlel v jeskyni společně se svojí krásnou ženou a maličkým čiperným synem Cipískem…" Ne nadarmo se Jičínu říká město pohádek. Rumcajs, Manka a Cipísek se jistě zasloužili o proslavení tohoto opravdu pohádkového města v Českém Ráji. A dnes se právě po stopách loupežníka Rumcajse vydáme Jičín prozkoumat.

Že vás Jičín bude bavit, o to se klidně vsadíme! Nabízí totiž nepřeberné množství aktivit pro velké, větší i ty nejmenší! Ubytujte se v Jičíně za zaměstnanecké benefity.

RUMCAJSOVA STEZKA

Pokud máte více času na delší výlet, vydejte se na Rumcajsovu 15 km dlouhou stezkou, která vás provede od Prachovských skal lesem Řáholcem až do Jičína. V infocentru v Jičíně si můžete vyzvednout informační brožury ke stezce, nebo si dokumenty i s mapou můžete stáhnout na www.jicin.org/rumcajsova-stezka. Na trase můžete plnit různé úkoly, které zaručeně zabaví všechny členy rodiny. Uvidíte nejen krásné Prachovské skály, ale také přímo Rumcajsovu jeskyni, projdete se po Valdštejnově náměstí a výlet můžete zakončit v Rumcajsově ševcovně

Tip: Infocentrum najdete přímo v centru Jičína, na Valdštejnově náměstí. 

CIPÍSKOVA STEZKA

Tato trasa je spíše procházkou a je proto vhodná pro ty nejmenší a taky je to trasa plně přístupná pro kočárky. Projdete se městem Jičín a děti na procházce mohou plnit nejrůznější úkoly. Když je všechny splní, můžete si ve městě v infocentru vyzvednout odměnu. Procházka má odhadem tak 3 km. 

CO JEŠTĚ VIDĚT V JIČÍNĚ?

Do Jičína se vyplatí zavítat klidně na pár dní. Kromě výletů po krásném okolí je spousta míst, která stojí za návštěvu, přímo ve městě. Nadchnout vás může třeba socha pohádkového draka, který město pohádek střeží. Najdete ho v Husově ulici. Valdickou bránou se dostanete na Valdštejnovo náměstí, které je lemováno barevnými domky. A rozhodně nesmíte zapomenout navštívit Valdštejnský zámek. Můžete si projít nádvoří, která jsou přístupná veřejnosti. 

Projděte se také k Valdštejnské lodžii. Procházka z centra Jičína až k lodžii vede lipovou alejí a má asi 2 km. V létě si zde užijete nejen komentované prohlídky. Valdštejnská lodžie představuje kulturní centrum s bohatým programem. Přímo v areálu je kavárna Café Loggie, kde se můžete odměnit chutnou kávou, koláčem, nebo třeba nějakým osvěžujícím nápojem. 

A při procházení Jičína buďte na pozoru! Potkat totiž můžete Rumcajse i s Mankou!

Petra z eHotel.cz :)