5 hradů a zámků, kam můžou i pejsci

Přes 70 % obyvatel České republiky má v domácnosti psa, víte to? Je stále větší trend, že si páníčkové své čtyřnohé kamarády berou všude s sebou. Do práce, nebo třeba na dovolenou! Některé české památky své dveře otevírají právě i pro mazlíčky a tak vám přinášíme 5 tipů na hrady a zámky, kam se můžete vydat všichni společně

1) Hrad Kost

Nejzachovalejší gotický hrad u nás se nachází v krásném Českém Ráji. Řeč je o hradu Kost. Původ hradu se datuje do 14. století a oblíbená legenda o názvu “Kost” říká, že jméno vzniklo v době, kdy hrad obléhal Jan Žižka. Po nějaké době neúspěšného obléhání prý prohlásil, že je hrad pevný jako kost. S pejskem je povolený vstup na všechny okruhy prohlídek hradu. 

Zdroj obrázku: https://www.kost-hrad.cz/

2) Hrad Bezděz

S chlupáčem jsou brány otevřené i na hradě Bezděz. Bezděz se nachází v severních Čechách a začal se stavět po roce 1260. V tu dobu vládl král Přemysl Otakar II. a Bezděz nechal postavit podle nejmodernějších obranných poznatků. S pejskem můžete do celého areálu, kromě kaple.

Zdroj: https://www.hrady.cz

3) Zámek Častolovice

Zámek Častolovice je soukromý zámek, který za svůj život vystřídal několik majitelů. Mezi ty nejznámější patří určitě Jiří z Poděbrad. Historie zámku sahá do 13. století. Dnes zámek vlastní Diana Phipps Sternbergová, která na zámku i žije a stará se o jeho chod. Na vodítku jsou všichni pejsci vítáni.

Zdroj: https://www.zamek-castolovice.cz

4) Hrad Houska

Víte o tom, že máme v Česku bránu do pekel? Najdete ji na tajuplném hradu Houska. Z historického hlediska vlastně nedává žádný smysl, za jakým účelem byla Houska postavena. Umístění není totiž vůbec strategické. Legenda praví, že měl chránit nikoliv zvenku, ale zevnitř. A to proti nadpřirozeným silám. Pokud se bojíte, můžete Housku navštívit s chlupatým hlídačem na vodítku.

Zdroj: Hrady.cz

5) Hrad Svojanov

Vila českých královen, takhle se přezdívá překrásnému hradu Svojanov, který se nachází nedaleko města Polička. Jde o místo s jedinečnou architekturou v Česku. Můžeme si prohlédnout mix gotického stylu a empíru. S pejskem můžete na všechny prohlídkové okruhy a to zcela zdarma. 

Zdroj: https://www.hradsvojanov.cz

Pár tipů na konec:

Je skvělé, že je možné cestovat se psem prakticky bez hranic. Buďte ale ohleduplní a vždy si na cesty přibalte krátké vodítko, sáčky na smradlavé hromádky, náhubek (může se hodit nejen ve vlaku) a pamlsky pro svého parťáka. Za žádných okolností neporušujte pravidla stanovená památkami a respektujte ostatní návštěvníky.

 

Pac na šťastnou cestu :)

Petra z eHotel.cz