Thajsko za 14 dní: Z Phuketu na Ko Tao

Thajsko je dlouhodobě oblíbenou exotickou destinací, kam se zkrátka za svůj život vydá snad každý turista alespoň jednou. Je oblíbené pro svou různorodost, kterou nabízí ve všech směrech, na jedné straně si zde užijete relax na pláži a na té druhé straně to v Thajsku umí pořádně žít nočním životem. Na své si přijdou milovníci přírody, i milovníci architektury a městského prostředí. V dnešním článku vám představíme itinerář na dvoutýdenní putování Thajskem.

Základní informace:

  • - Nejlepší doba na návštěvu Thajska je od prosince do března, jsou to měsíce, které vám zajistí nejvíc optimální počasí. 
  • - V Thajsku se platí thajským bahtem (THB). Měnu si můžete vybrat z bankomatu na letišti, případně využít letištních směnáren. 
  • - Nebojte se jazyka! Dobře se dorozumíte anglicky, ale bohatě postačí základní slovíčka. Na každém rohu na vás budou čekat usměvaví Thajci, se kterými se domluvíte klidně “rukama nohama”. :) 
  • - Thajsko je země, kterou se vyplatí navštívit na vlastní pěst bez cestovky. Pravděpodobně toho navštívíte více a zaplatíte méně. Důležité je ale řídit se vlastními preferencemi.
  • - Zabalte si s sebou kromě plavek i delší oblečení, které neodhaluje kotníky ani ramena. Využijete ho pro vstup na posvátná místa. Navíc nezapomeňte, že před vstupem například do chrámu byste si měli zout obuv.

S itinerářem, který vám v dnešním článku představíme, se podíváte na nejproslulejší thajské ostrovy. Dvoutýdenní putování nezahrnuje hlavní město Thajska, Bangkok. Pokud byste se do hlavního města chtěli podívat, doporučujeme ho zařadit na konec nebo naopak na začátek svého výletu. Z Bangkoku se letecky dobře dostanete i na některé thajské ostrovy. 

Cesta do Thajska

V letadle na cestě do Thajska strávíte přibližně 12 hodin a s největší pravděpodobností budete muset přestupovat například v Číně nebo v Ománu. Nejlepší let si můžete najít třeba na www.kiwi.com. Pokud v práci dostáváte benefity, můžete je k nákupu letenek využít, podívejte se na www.ehotel.cz/letenky

TIP: Pokud se rozhodnete vyrazit podle našeho itineráře, zabalte si ideálně do nějakého batohu, který budete moct pohodlně nosit na zádech. Bude se vám s ním tak nejlépe cestovat. 

Ubytování v Thajsku

V Thajsku si můžete vybírat z nepřeberného množství ubytování, od nejlevnějších hostelů až po dražší luxusní resorty. Ceny jsou velmi přívětivé a tak záleží jen a jen na vás. Hledat ubytování můžete na www.booking.com. Na www.ehotel.cz/booking si navíc můžete ubytování z Bookingu zaplatit svými benefity! Náš itinerář počítá s tím, že na každém místě budete 2 noci.

Doprava v Thajsku

Pro cesty v Thajsku můžete využívat i hromadnou dopravu jako jsou vlaky a autobusy, na našem výletu ale nejvíc využijete lodní dopravu pro přesun mezi jednotlivými ostrovy. Doporučujeme si cesty ať už lodí nebo třeba autobusem vždy dopředu rezervovat online - ceny jsou často levnější a vyhnete se tak nemilému překvapení, kdy vám v přístavu řeknou, že jsou lodě plné.

TIP: Velkým pomocníkem vám bude aplikace Grab, je to thajská varianta našich aplikací, přes které si objednáte buď jídlo, nebo odvoz. V aplikaci Grab si můžete objednat taxi, donášku jídla, i spolujízdu na motorce! :)

Phuket: den 1-3

Ostrov Ko Phuket je nejznámějším místem západního pobřeží Thajska. Dostaneme se sem pohodlně letecky. Rozhodně si vymezte čas na návštěvu starého města Phuket, město na vás dýchne příjemnou asijskou kulturu a je to určitě krásné zahájení výletu. 

Určitě si udělejte výlet do chrámu Wat Khao Rang Samakkhitham, který máte možnost z dálky vidět z různých míst v Phuketu. U chrámu je první velká socha Buddhy, která byla na Phuketu postavená. Návštěvu chrámu můžete spojit s návštěvou města. 

Více navštěvovanou sochou Buddhy je ale Big Buddha Phuket. Místo navíc nabízí dechberoucí výhled na ostrov. 

Co navštívit na Phuketu?

  • - Wat Khao Rang Samakkhitham
  • - Big Buddha 
  • - Pláže: Patong, Karon, Ao Sane, Yanui, Ra Wai

Koh Phi Phi: den 3-5

Jeden z nejkrásnějších ostrovů na světě! Z Phuketu se sem dostanete lodí asi za 1-2 hodiny. Koh Phi Phi je tak malý, že z jednoho na druhý kousek dojdete pěšky za cca hodinu. Kromě překrásných pláží si určitě vyšlápněte na vyhlídková místa Phi Phi Viewpoint (za poplatek asi 30 BHT/osoba) a udělejte si výlet lodí na pláž Maya, která nabízí slavný pohled na průzračné moře a bílý písek.

TIP: Výlet na Maya Bay si můžete snadno rezervovat online na různých stránkách. Stačí si vybrat, co se vám líbí nejvíce. Můžeme doporučit výlet v brzkých ranních hodinách, kdy na Maya Bay ještě není tolik turistů. 

TIP: Zkontrolujte si přístupnost Maya Bay před cestou, v některých měsících může totiž být zavřená. 

Co navštívit na Phi Phi?

  • - výlet na Maya Bay a Pi Leh Lagoon
  • - pláž plná opic Monkey Beach
  • - pláže: Viking, Love a Long
  • - vyhlídky Phi Phi Viewpoint 1, 2 

Krabi: den 5-7

Z Phi Phi se lodí přesuneme zase dále, tentokrát na pevninu, do provincie Krabi. Cestu na hotel vám zajistí jeden z přistavených taxíků, nebojte se je využít, ale na cenu se pro jistotu ptejte předem. Jezdí zde i taxíky pro více lidí, kteří postupně nastupují a vystupují, cesta je pohodlná a nestojí více než pár desítek bahtů. 

Co navštívit na Krabi?

  • - chrám Wat Tham Suea 
  • - termály Krabi Hot Springs
  • - Monkey Trail
  • - pláže: Railay, Phra Nang

Ko Pha Ngan: den 7-9

A teď se přesuneme zase na další ostrov! Na cestu z Krabi na Ko Pha Ngan si vyhraďte 1 den a cestu si zarezervujte předem. Budete muset využít autobusu, který vás doveze do přístavu Donsak. Některé společnosti nabízí vyzvednutí přímo v hotelu, dopravní prostředky jsou klimatizované a v ceně lístku máte i loď na ostrov. Celá cesta pak zabere kolem 6-8 hodin. 

Ostrov Ko Pha Ngan je známý pro své úplňkové party (Full Moon party), které se konají na jihu ostrova. Jak už napovídá název, full moon party můžete na ostrově očekávat jednou do měsíce, proto si dobře naplánujte, kdy ostrov navštívíte. Na naší cestě nás čekají ještě další 2 ostrovy a vzhledem ke svojí blízkosti si snadno můžete pozměnit pořadí jejich návštěv. 

Co navštívit na Ko Pha Ngan?

  • - Full Moon party
  • - pláže: Tong Sala, Bottle, Mae Haad se sousední Ko Ma - pláž, která má moře z obou stran
  • - Vyhlídka Ko Ma

Koh Samui: den 9-11

Turistům známý ostrov Koh Samui na naší cestě nemůže chybět. Přesunete se sem opět lodí a kromě krásných pláží můžete navštívit chrám a velkou sochu Buddhy. Méně známým výletem pak může být výlet na ostrov Ko Mat Sum, kde se na pláži potkáte s místními čuníky.

Co navštívit na Koh Samui?

  • - chrám Wat Plai Laem
  • - socha Big Buddha
  • - vodopády Na Mueang
  • - výlet za prasátky na Ko Mat Sum
  • - pláže: Lamai, Lipa Noi

Ko Tao: den 11-14

Posledním místem našeho výletu je ostrov Ko Tao. Z Koh Samui se sem opět dostanete lodí. Na ostrově Ko Tao najdete místa vhodná pro vodní sporty jako surfování a můžete také vyrazit na potápěcí výpravu. Ostrovu se přezdívá “želví ostrov”, protože někomu tvar ostrovu může opravdu připomínat želvu. Každopádně ale želvy obývají přilehlé moře. 

Na tomhle ostrově zůstáváme podle plánu celkem 3 noci, abychom si pořádně užili válecí pohodu před návratem domů...

Co navštívit na Ko Tao?

  • - ostrůvek Koh Nang Yuan, který je písečnou pláží propojen s Ko Tao
  • - pláže: Sairee, Tanote
  • - Vyhlídka John Suwan

TIP: Využijte své benefitní body na cestování se vším všudy! Na www.ehotel.cz si za benefiy zaplatíte letenky o ubytování. 

 

Tak šťastnou cestu!

Petra z eHotel.cz