12 šikovných rad, jak ušetřit na dovolené

Rádi byste letos k moři? Nevychází vám na dovolenou dostatek financí? Máme pro vás pár tipů, jak na dovolené ušetřit nemalé peníze a užít si tak zasloužený odpočinek za dobrou cenu. Ceny rychle rostou jak u nás, tak i v zahraničí, proto pár tipů jak na levnější dovolenou se může hodit.

1. Cestujte na vlastní pěst bez cestovky

Buďte odvážní a jeďte na dovolenou na vlastní pěst. Cestovní kanceláře mají na každém zájezdu napočítaný určitý poplatek, na kterém v tomto případě můžete zásadně ušetři. Koupit si letenky, ubytování a případně i stravu zvlášť není nic složitého. Navíc ve většině zemí vám bude stačit pro dorozumění angličtina. Celkové náklady vám klesnou a budete mít stále prostor případně ušetřit i na místě. 

2. Využijte své zaměstnanecké benefity na platbu ubytování

Dostáváme od zaměstnavatele benefitní body pro využití na volnočasové aktivity? Těmito body můžete zaplatit i ubytování (případně letenku). Z dovolené tedy vlastními prostředky zaplatíte pouze za jídlo. Na portále eHotel.cz můžete benefity zaplatit jakékoliv ubytování po celém světě a navíc také letenku ve spolupráci s Kiwi.com. Jak na to? Zjistíte zde

 

3. Sjednejte si výhodné cestovní pojištění

Cestovní pojištění vám může připadat jako výdaj navíc, nicméně pokud se chcete vyhnout hrozícím nepříjemnostem (speciálně v zahraničí) asi se mu nevyhnete. Neuzavírejte první cestovní pojištění, na které narazíte. Srovnejte si nabídky několika různých společností. Ideální nástroj na srovnání cestovního pojištění je top-pojisteni.cz. Zkontrolujte si také, jestli náhodou nemůžete mít zahrnuté cestování pojištění u vaší kreditní karty, abyste ho neplatitli zbytečně dvakrát. 

4. Pro nákup letenky využijte srovnávače cen letenek

Cestování letadlem je v dnešní době často levnější než cestování autem. Určitě stojí za to, se podívat na nabídky letenek nízkonákladových leteckých společností, jelikož s nimi se například po Evropě dostanete doslova za pár korun. A kde tyto nabídky najít pěkně pohromadě? Využijte srovnávače cen letenek, které pracují na stejném principu jako srovnávače cen zboží. Naše tipy: Kiwi.com, Skyscanner.com

5. Předem si vytvořte denní rozpočet a držte se ho

Naplánujte si předem, kolik peněz na dovolené můžete utratit. Vytvořte si denní limit výdajů a pak se ho držte. Nebudete tak bezmyšlenkovitě utrácet za zbytečnosti. Stanovte si rozpočet ve shodě s realitou a nechte si nějakou rezervu na nenadálé události, jako je pokuta za parkování nebo dražší vstup na vysněnou památku. 

 

6. Jezte tam, kde jedí místní

Dejte na místní jazýčky. Domací mají danou oblast nejlépe zmapovanou a dobře vědí, kde se mohou najíst dobře a navíc levně. Zkuste třeba následovat nějakého místního a stravujte se jako on. Může se vám stát, že vás zavede na místa, které byste sami jako turisti neměli šanci poznat a Google mapy vám je ani nenabídnou. Skvělý tip na dobré jídlo určitě dostanete i na místním tržišti, kde je většinou místních obyvatel spousty. 

 

7. Dejte pozor na platby kartou a výběry hotovosti

K používáním platebních karet v zahraničí máme dvě rady. Při platbě platební kartou dostanete na výběr platit v měně daného státu nebo v českých korunách. Vždycky zvolte platbu v měně daného státu, jelikož za převod na české koruny si banka účtuje nemalé peníze. Poté u výběru hotovoti používejte kartu, která nemá poplatky na zahraniční výběry. Poplatky na zahraniční výběry mohou být opravdu vysoké. Všechny tyto informace by vám měla vaše banka poskytnout ve vašem internetovém bankovnictví.

 

8. Pronájem auta si objednejte předem

Zvažujete půjčení auta na dovolené? Důrazně vám doporučujeme si objednat pronájem daného auta předem. Nečekejte až na místo, kde vás odchytne nějaký místní pán z pochybné autopůjčovny. Nabídky nadnárodních autopůjčoven jsou většinou stejně výhodnější, nečekají vás žádné skryté příplatky a pojištění máte vždycky v ceně. 

 

9. Využívejte místní veřejnou dopravu

Neváhejte a spolehněte se i na dovolené na veřejnou dopravu. Poznáte místní obyvatele a zároveň ušetříte za taxík. Jsou místa, kde součástí jízdenky na veřejnou dopravu je i slevová karta do místních památek nebo zážitkových partů. Vyzkoušet zdejší metro nebo vlak je také beze sporu skvělou vstupenkou na prohlídku místní kultury. 

 

10. V centrech měst si půjčte kolo nebo koloběžku

Dnes již spousta evropských velkoměst nabízí službu půjčování kol. Skvělá příležitost poznat celé město za příjemnou cenu a z jiného úhlu pohledu. Ve většině metropolí existuje nějaký systém sdílených kol tzv. bike sharing. Na toulkách ulicemi samozřejmě narazíte i na nabídky půjčení koloběžek. Náš tip na aplikace pro půjčení si kol vám sdílíme zde

 

11. Nebojte se smlouvat o ceně

Nestyďte se smlouvat o cenu nejen na tržišti. V arabském světe je toto na denním pořádku. Domlouvat lepší cenu není neslušné ani neetické. Ceny pro turisty ze západních zemí jsou v určitých oblastech opravdu nasazeny vysoko. Budete-li mít štěstí a důvtip můžete se dostat až na poloviční ceny. 

 

12. Do nočních klubů choďte už před půlnocí

Budete-li chtít na dovolené protančit střevíce, máme pro vás tip. Dorazíte-li do podniku před jedenáctou večerní, ve většině diskoték a barů nebudete platit vstupné. Po půlnoci už většinou tato místa vybírají nemalé peníze za vstup. Proč si tedy nevyhradit více času, nedorazit před velkým davem a neužít si večer na maximum?

Budeme moc rádi, když nám prozradíte vaše tipy, jak ušetřit na dovolené.

 

Přejeme krásné léto a spoustu vzácných zážitků na cestách,

Miriam z eHotel.cz