Poobědvejte přímo v sudu!

Navštivte rarity mezi restauracemi! Jedna se nachází přímo na Javorníku a druhá u Lázní Libverda v Jizerských horách

Areál "Obří sud" na Javorníku

Na vrcholu parku Ještěd na kopci Javorníku se nachází areál Obří sud. Součástí tohoto areálu je lanová dráha, sjezdovka, dětské hřiště apod. Největší atrakcí je ale právě onen Obří sud, který slouží jako restaurace. Budova byla postavena roku 1924 společně s rozhlednou. Obě budovy byly v minulosti zbořeny, ale v létě roku 2011 byla oblíbená atrakce Obřího sudu znova vystavěna. Dnes je uvnitř Obřího sudu jak restaurace, tak penzion. 

Fotky zdroj: www.navyletech.net

Dřevěná rarita "Obří sud" v Jizerských horách

Letní restaurace Obří sud s jedinečným výhledem na panorama Jizerských hor se nachází nedaleko obce Lázně Libverda. Dřevěná stavba postavena roku 1931 ve tvaru sudu má na délku 14,15 m a na výšku 11,4 m. Objem obřího sudu je přes 10 000hl a restaurace nabízí až 30 míst spolu se salónkem s kapacitou 20 míst. Další lákadlo na turisty je mini ZOO, které se nachází přímo v areálu nedaleko restaurace.  

Fotky zdroj: http://www.obrisud.cz

Letní restaurace byla postavená podle nápadu S. Hausmanna z blízkého Přebytku. Na stavbě pracovalo dvanáct tesařů, šest zedníků a tři truhláři. Slavnostní otevření se konalo o masopustních slavnostech roku 1931 (rok po začátku stavby). Během sedmdesátých let 20. století byl sud několikrát rekonstruován do podoby, kterou můžete vidět dnes.

 Fotky zdroj: http://www.obrisud.cz