4+5 tipů, jak se perfektně připravit na hory

V dnešním článku jsme si pro vás připravili malý manuál na to, jak se připravit na lyžařskou výpravu do hor. Dozvíte se, co všechno si s sebou sbalit a také co všechno udělat před cestou, abyste byli na cestu opravdu dobře připraveni a nic vás nezaskočilo. Tady je našich 4+5 tipů na perfektní lyžařský zážitek!

Zdatní a pravidelní lyžaři jistě ví, co si s sebou na hory sbalit, začátečník by ale mohl na kde co zapomenout, proto si pojďme zrekapitulovat, co nesmí ve vašem zavazadle chybět.

Co do kufru? 

 

1. Lyžařské oblečení

Základní výbavou je lyžařské oblečení od A do Z. Nezapomeňte ani na termo prádlo, rukavice a něco, co vám zahřeje krk, protože vysokohorský vánek umí pěkně bodat. Velmi praktické jsou lyžařské ponožky, které jsou typické délkou. Jsou dostatečně vysoké a v lyžařské obuvi se vám tak neshrnou. 

2. Lyžařská výbava

Kromě lyží čí snowboardu nezapomeňte přibalit příslušnou obuv. Pozor si dejte také na to, abyste náhodou nenaložili boty jiného člena rodiny. Stejně tak důležité pro někoho mohou být hůlky, které by v lichém počtu v cílové destinaci také nepotěšily. Na horách je počasí nevyzpytatelné, a proto určitě neopomeňte lyžařské brýle, bez kterých se ve sněhové vánici neobejdete.

3. Bezpečnostní výbava

Žádný lyžařský nadšenec by dozajisté neměl opomenout přilbu. Její bezpečnostní funkce však není to jediné, co vám přinese. Nic jiného vám tak pohodlně nezahřeje uši jako právě přilba. Snowboardisté by také do své bezpečnostní výbavy měli zařadit chránič páteře a rukavice se zápěstními výztužemi. Avšak ani lyžaři nesáhnou při výběru těchto pomůcek vedle.

 4. Lékárnička

Dobré je počítat s drobným nachlazením a jinými zdravotními nepříjemnostmi. Proto si před cestou do zavazadla přibalte základní výbavu léků, které vás zahrání před zmařenou dovolenou.

Na co nezapomenout před cestou?

 

1. Servis lyží

Před každou sezónou je důležité nechat lyže zkontrolovat. Lyže zpravidla téměř rok nehnutě ležely někde v garáži a je nutné je připravit na sezónu. Do servisu nezapomeňte přinést také alespoň jednu lyžařskou botu, aby odborníci mohli zkontrolovat správné nastavení vázání a případné nepřesnosti seštelovali, aby vše bylo bezpečné.

2. Broušení a voskování lyží

Snad v každém specializovaném servisu máte také možnost využít služeb broušení a voskování lyží. Pracovníci servisu dají vaše lyže do nejlepší formy a požitek z lyžování tak bude nesrovnatelně lepší.

Pokud si lyže půjčujete, měly by být již na sezónu nachystány. I tak však doporučujeme se na toto v půjčovně zeptat a případě vše dohnat po své ose.

3. Cestovní pojištění

V případě že vyrážíte na hory do zahraničí, nezapomeňte na uzavření cestovního pojištění. Před cestou na aktivní dovolenou za hranice má větší důležitost než kdy jindy. Pro každý případ je dobré mít kartičku o uzavření pojištění u sebe v kapse i na svahu nebo ji mít staženou ve virtuální peněžence v telefonu.

4. Příprava auta

Pokud na hory vyrážíte vlastním autem, není od věci pro jistotu před cestou navštívit servis. Tato návštěva se vám vyplatí především v případě, že se chystáte do zahraničí, kde by mohla být případná porucha nepříjemným problémem.

Nezapomeňte také zkontrolovat povinnou výbavu všech zemích, kterými budete projíždět a pochopitelně vyrážejte pouze se zimním přezutím pneumatiky. 

5. Skipas

Jestli nemáte skipas zahrnut v ceně zájezdu, doporučujeme si ho i tak obstarat předem online. Nejen že vám to usnadní proces přímo ve středisku, ale dokážete tak šetřit nemalé peníze. Lyžařská střediska prodávají permanentky na internetu za zvýhodněnou cenu. Pokud tak neučiníte, není problém jej zakoupit na pokladnách u hlavní lanovky střediska. V takovém případě je třeba počítat také s vratnou kaucí, kterou je třeba za kartičku na pokladně složit.

Pokud se na hory chystáte a ještě nevíte kam, najděte si ubytování přes eHotel.cz! V případě že plánujete cestu do českých hor, koukněte se na nabídku v naší síti hotelů ZDE nebo si nechte proplatit pobyt kdekoliv v zahraničí.

A zda jste před cestou nic nezapomněli si můžete zkontrolovat v našem seznamu!

Spoustu krásných horských zážitků vám přeje 

Natálie z eHotel.cz