Soutěž o vstupenky do Strahovského kláštera je zase tady!

1 minuta čtení 02.04.2015 Kultura

Jak jsme již avizovali v březnu, máme pro Vás další dvě volné vstupenky do Strahovského kláštera – tentokrát přímo do Strahovské knihovny!

Královská kanonie premonstrátů na Strahově patří mezi nejstarší doposud existující kláštery premonstrátského řádu na světě. Klášter byl založen roku 1143 a od té doby nebyla kontinuita premonstrátského řádu přerušena. Kanonie přetrvala požáry, války, i zvůli komunistického režimu. Několikrát se její členové museli uchýlit jinam, protože jim bylo znemožněno žít v klášteře. Hned, když to však bylo opět možné, navraceli se zpět za klášterní zdi. V roce 2008 měl premonstrátský řád ve Strahovském klášteře 74 členů.

Strahovská obrazárna se pyšní díly z období 14. – 19. století a staví na hodnotné sbírce obrazů, která v klášteře existovala již v 18. století. Strahovská knihovna je nedílnou součástí Strahovského kláštera prakticky od dob jeho vzniku. Skládá se ze dvou hlavních sálů – Teologického a Filosofického. V knihovně budete obdivovat především mistrovské fresky na stropech, nádherné knihovny plné cenných knih, glóby nebo sochy.

Do 19. dubna budete navíc v klášteře moci zhlédnout unikátní výstavu obrazů Kim Novak, americké filmové hvězdy 50. a 60. s českými kořeny. Kim Novak můžete znát například z Hitchcockova filmu Vertigo. Herečka s výtvarným vzděláním se ve své tvorbě nechává inspirovat impresionismem a surrealismem a výstava obrazů přivezených z Oregonu opravdu stojí za to.

Atmosféra chodeb a sálů Strahovského kláštera je opravdu nezaměnitelná a budete na ni dlouho vzpomínat!


Jarní slavnost na Kamenném mostě v Písku

1 minuta čtení 30.03.2015

Písek se právem pyšní svým historickým centrem. Kamenný most v Písku – nejstarší kamenný most v České republice – v sobotu 4. dubna 2015 ožije již tradiční oslavou jara spojenou s Velikonocemi. Pro děti budou připraveny dílničky, ve kterých si budou moci nabarvit vajíčka nebo se naučit plést pomlázku. Chybět nebude ani jízda na koni, nespočet stánků a ukázka řemesel.


Na Velikonoce to chce něco nového!

1 minuta čtení 30.03.2015

Znáte úsloví „aby tě beránek nepokakal“? Beránek patří k velikonočním svátkům od nepaměti jako symbol božího stáda. Tradice říká, že na Velikonoce by se měly odpouštět dluhy a darovat malé dárky, které potěší naše blízké. K tomu se také váže úsloví, že na Velikonoce by měl každý dostat něco nového, „aby ho beránek nepokakal“. Máte něco? :)


Máte doma kočičky? Ve váze vypadají nádherně!

1 minuta čtení 30.03.2015

Kočičky – tedy částečně rozvité pupeny a květy vrby jívy – se staly jedním ze symbolů jara a Velikonoc. Původně tradice pochází z křesťanské historie, kdy obyvatelé Jeruzaléma vítali přicházejícího Ježíše palmovými ratolestmi. Ty však v našich zeměpisných šířkách nejsou dostupné, proto byly nahrazeny zelenými větvičkami a následně podle německého zvyku kočičkami. Ty se světí v kostele na Květnou neděli a následující rok se pálí o Popeleční středě. I nevysvěcené kočičky jsou ale nádhernou jarní dekorací Vašeho stolu!


Sobotní kvíz

1 minuta čtení 30.03.2015

V Písku se přes řeku Otavu klene nejstarší kamenný most v České republice. Říká se mu také Jelení, podle jelena, který jako první most po jeho otevření přeběhl. Víte v jakém století a který český král dal pokyn k jeho stavbě?


  • 311 - 315 z 374 článků