Noc hradních kaplí na Bezdězu

1 minuta čtení 11.05.2015 Pro děti

Na Bezdězu se 23. května 2015 odehraje Noc hradních kaplí. Vystoupejte večer na Bezděz, kde na Vás dýchne neopakovatelná atmosféra.

Hradní kaple bude nasvícena svíčkami a z Velké věže si budete moci užít noční výhled do Máchova kraje. Za teplé májové noci se hrad Bezděz na čedičovém vrcholu stává magickým místem jako stvořeným pro romantické chvíle. Vaše děti si zase jistě užijí noční ohňové kejkle.


Sobotní kvíz

1 minuta čtení 11.05.2015

Poznáte místo na fotce? Na okraji Českého ráje, nedaleko od Mnichova Hradiště, hrad vytesaný do skály již ve 14. století, výhled až na Bezděz a Ještěd.

Jednotlivé skalní vrcholy byly pro turistické účely propojeny soustavou žebříků a lávek, a tak je možné celé původní skalní hradiště „prolézt“. Je to opravdový zážitek a velká odměna za výstup od hradu Valečov.

Podívejte se na virtuální prohlídku a užijte si nádherný výhled z domova: http://www.skalnimesta.cz/…yhlidka.html


Sobotní kvíz

1 minuta čtení 11.05.2015

Poznáte stavby na fotkách? A víte, kde stojí?

Obě dvě se váží k jednomu významnému šlechtickému rodu pevně svázanému s českými zeměmi. Obě také stojí na panství tohoto rodu v jižních Čechách v nádherných lesoparcích přilehlých k velmi známým vodním plochám. Každá ale na jiném místě. V prvním případě u rybníka Svět, ve druhém na skále nad vltavským údolím – dnes zaplaveným Orlickou přehradou.


Vlk se vrací na Šumavu!

1 minuta čtení 11.05.2015 Příroda

Samec divokého vlka byl v březnu vyfotografován nedaleko Loučovic a hráze lipenské přehrady.

Pravděpodobně se jednalo o samotáře. Vlka zachytila fotopast, která v okolí zachytila i losa evropského a rysa ostrovida. V loňském roce byli vlčí stopy nalezeny i na Dobré Vodě u řeky Křemelné, u Železné Rudy a u Hartmanic na Klatovsku, kde se pohybovala dokonce samice vlka s vlčaty. Vyfotografování vlka tak není velkým překvapením. Stejně se ale jedná o velmi dobrou zprávu.

Poslední vlk byl na Šumavě zastřelen v roce 1874 nedaleko vrcholu Světlé hory. Zastřelil ho schwarzenberský stavitel Jan Štěrbík. Vlk měřil 154 centimetrů a byl 80 centimetrů vysoký. Jeho vycpanina je vystavena na loveckém zámečku Ohrada nedaleko Hluboké nad Vltavou stejně jako puška, brokovnice značky Lefaucher, ze které na něj Jan Štěrbík vystřelil. Na místě, kde byl vlk zastřelen, je kamenný pomníček – mohyla posledního vlka, ke kterému můžete dojít po odbočce z červené turistické značky, která vede z Kubovy Huti do Šindlova.



  • 286 - 290 z 374 článků