Na kole po stopách Santiniho

Celý kraj Vysočina je pro cyklovýlety jako stvořený. Zdánlivě nekonečné louky a pole, třpytící se hladiny rybníků a mezi tím vším architektonické perly od jednoho z nejosobitějších českých architektů Jana Blažeje Santiniho. Vydejte se s námi v sedle jízdního kola po tomto malebném kraji!

Žďár nad Sázavou

Krásná cyklotrasa spojující architektonické i přírodní divy Vysočiny kopíruje cyklostezku č. 5061 s celkovou délkou 68 km. Trasa je středně náročná a je vhodná zejména pro treková kola. Cyklovýlet začneme ve Vojnově Městci - malé obci s magickým počtem obyvatel 777. Po necelých 6 kilometrech šlapání se otevře pohled na rybník Velké Dářko, který je po právu nazýván "mořem Vysočiny". Se svými více než dvěma sty hektary patří mezi opravdové obry mezi rybníky a zdejší obyvatelé jsou na něj patřičně hrdí. Kolem rybníku se rozkládají rašeliniště, díky nimž je voda v něm mírně kyselá, a proto se tu v létě nedaří sinicím. Voda je tedy o poznání čistší než v jiných vodních nádržích.

Vysočina

Pojďme ale za Santinim! Pravou pokladnicí Santiniho tvorby je Žďár nad Sázavou. První zastávkou na trase je Dolní hřbitov, který měl původně sloužit jako pohřebiště obětí hrozící morové epidemie. Ta se však Žďáru naštěstí vyhnula. Na hřbitově je však pochován podle pověstí poslední upír v Čechách. Alois Ulrich, krutý správce zdejšího velkostatku prý svým poddaným nedal pokoj ani po své smrti. Musel být proto povolán kat, který tělu v rakvi rýčem usekl hlavu, posypal hašeným vápnem a rakev uzamkl, aby měli místní klid. To, že samotný areál hřbitova byl opravdu navržen Santinim je krásně vidět při pohledu z výšky - původní půdorys trojúhelníku, po rozšíření teď připomínající spíše tělo houslí je jasným Santiniho podpisem, který je slavný právě pro svou hru s geometrickými tvary.

Druhým zastavením je nynější zámek Kinských s cisterciáckým klášterem, jehož opat kdysi Santiniho do Žďáru povolal. Zdejší sbírka barokního umění oživená moderními audiovizuálními efekty je skvělou ochutnávkou před návštěvou skutečného divu architektury, který se pro svou jedinečnost dostal do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Žďár nad Sázavou

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře je jak vystřižený z kaleidoskopu. Santini do něj pozoruhodně zakomponoval symboliku čísla 5. Kostel má půdorys pěticípé hvězdy, 5 vchodů, 5 oltářních výklenků, dvakrát 5 kaplí vestavěných v jeho kruhových hradbách. Pohled na celý komplex z ptačí perspektivy opět svědčí o mistrově zálibě v geometrických ornamentech a liniích.

Dále cyklotrasa pokračuje malebnou venkovskou krajinou, kde se opět setkáte s mistrovskými ukázkami Santiniho tvorby. Třeba kostel Panny Marie v Obyčtově, který neuvěřitelně věrně připomíná tělo želvy. Další dvě stavby od sebe odděluje asi půlhodinka jízdy v závislosti na Vaší fyzické zdatnosti. Jedná se o kostel sv. Petra a Pavla s působivým vstupním portálem, který je přirovnáván práci italských stavitelů a dále kostel sv. Václava ve Zvoli s půdorysem řeckého kříže.

V těchto dnech až do 3.7. probíhá na Vysočině v Novém městě na Moravě prestižní sportovní událost mistrovství světa horských kol. Cyklistiku tak můžete zažít i z té druhé, pasivní stránky a fandit tak českým cyklistům na cestě k úspěchu.

Ubytování v okolí Žďáru nad Sázavou nebo Nového Města na Moravě najdete přímo zde.