Fenomén wellness

Wellness je slovo v současnosti mnohokrát skloňované. Wellness pobyty spojené s nejrůznějšími relaxačními koupelemi, masážemi a terapiemi získávají na stále větší popularitě. Pojďme se ale podívat, co vlastně samotné slovo wellness znamená.

Wellness

Termín wellness vychází z anglického spojení well-being, tzn. cítit se dobře, být v souladu sám se sebou, pěstovat kulturu těla, ducha a mysli. Podle posledních studií můžeme své zdraví z 80% ovlivnit právě způsobem našeho života a správnou životosprávou. Čtyři hlavní pilíře welllness tvoří optimální výživa, fitness – pohyb, kontrola stresu a kontrola váhy.

Hnutí wellness vzniklo ve Spojených státech v podstatě také jako revolta proti fitness. Provozovatelé wellness center jsou toho názoru, že chronicky přepracovaný člověk ocení daleko spíše umírněný pohyb a relaxační koupel než hodinovou dřinu s činkami nebo na rotopedu. Zatímco fitness se zaměřuje především na tělo člověka, svalovou hmotu a jeho fyzickou kondici, wellness zdůrazňuje i péči o mentální zdraví a ducha.

Hotely i penziony nezůstávají s wellness službami nijak pozadu, ba právě naopak. Kvalitním wellness centrem dnes disponuje celá řada ubytovacích zařízení po celé republice. Podívejte se třeba na Spa Hotel Felicitas v Poděbradech, který kromě wellness centra nabízí i služby moderního balneorehabilitačního centra. Součástí hotelu je i designová restaurace, kde si přijdou na své i ti největší gurmáni.

Spa Hotel Felicitas

Naším dalším tipem na wellness pobyt je Spahotel La Passionaria v Mariánských Lázních. Při wellness procedurách jsou zde využívány výhradně přírodní zdroje, které hotel samostatně rozvíjí o netradiční přírodní postupy. K dispozici je také nutriční teraputický program na bázi čínské dietologie a možnost vypracování individuálního nutričního doporučení.

Hotel la Passionaria

Kompletní nabídku wellness hotelů a penzionů najdete zde.