Za lyžováním do skleněných hor

Jizerské hory – pohoří, které nese jméno podle řeky Jizery, je často označováno jako skleněné hory. Stopy slavné sklářské minulosti jsou zde patrné takřka na každém kroku. Milovníci toho lyžařského řemesla však ocení především kilometry sjezdových tratí v několika lyžařských střediscích – Tanvaldský Špičák, Albrechtice, Kořenov a samozřejmě také Ještěd s impozantní stavbou na vrcholu, která představuje dominantu celých Jizerských hor, patří mezi neoblíbenější zimní destinace. Pojďte se podívat, co všechno na Vás ve Skiareálu Ještěd čeká!

Ještěd

Skiareál Ještěd je moderní lyžařské středisko v dosahu liberecké městské dopravy, které se pyšní přezdívkou „český Innsbruck“. Stanice lanové dráhy Skalka se nachází pouhých 200 m od konečné stanice tramvaje. Pokud přijedete autem, můžete bez obav pohodlně zaparkovat na z poloviny krytém centrálním parkovišti s dostatečnou kapacitou. Ve skiareálu najdete sjezdovky všech stupňů obtížnosti, od náročných na severní straně až po lehké na prosluněné jižní straně. Skiareál je vybaven dvěma čtyřsedačkovými a jednou dvousedačkovou lanovkou a také šesti lyžařskými vleky. Pro večerní lyžování je k dispozici sjezdovka F10, začátečníci ocení cvičiště Bucharka a pro děti je připraveno dětské hřiště Snow kidz s pojízdným kobercem i kolotočem a dalšími zábavnými atrakcemi. Pro snowboardové nadšence je na Pláních připraven kvalitní snowpark evropské úrovně.

Lyžování na Ještědu

Nedílnou součástí skiareálu je i rekreační areál Vesec, který je určen jak pro vrcholové sportovní akce v klasickém běžeckém lyžování, tak pro rekreační vyžití. Rozkládá se na ploše necelých 100 ha a všechny jeho tratě jsou vybaveny umělým zasněžováním. Parkování v areálu Vesec je celoročně zdarma.

Ještěd

Dominantou celého skiareálu je fenomenální stavba na vrcholu Ještědu v nadmořské výšce 1 012 m od architekta Karla Hubáčka, která byla dokončena roku 1973. Od té doby slouží jako hotel, restaurace a také jako televizní vysílač. Její silueta je dnes už natolik vžitým symbolem Liberecka, že se dostala i do erbu krajského znaku nebo emblému Technické univerzity v Liberci. Výstavba vysílače přinesla pro tehdejší československý průmysl řadu nových poznatků a ověřených materiálů, jako například v realizaci velkorozponových konstrukcí z umělých hmot – toho času se jednalo o největší konstrukci svého druhu na světě. V roce 2006 byla stavba prohlášena národní kulturní památkou a aspiruje také na zapsání do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Liberecká zoo

A když už budete vážit cestu do Liberce, určitě stojí za to navštívit tamější zoologickou zahradu pověstnou vzácnými exempláři bílé formy tygra indického. Liberecká zoo jako vůbec nejstarší zahrada na území bývalého Československa míří k prvnímu století své existence. Kromě známých bílých tygrů zde můžete vidět čtyři největší druhy evropských sov, vzácné druhy dravců anebo třeba unikátní paviány pláštíkové. Otevřeno je v zoo denně od 9 hodin ráno do 16 hodin odpoledne.

Jizerské hory jsou zkrátka ideálním místem pro zimní dovolenou. Tak vzhůru na Ještěd!

Ubytování v blízkosti skiareálu Ještěd rezervujte zde.