Rys v Jizerských horách

Již několik let ochránci přírody předpokládali, že se do Jizerských hor vrátil rys ostrovid. Hmatatelný důkaz jim ovšem stále chyběl, k dispozici měli pouze nepodložené údaje, například svědectví lesníků. Až v prosinci loňského roku zachytila tuto vzácnou kočkovitou šelmu, která byla na severu Čech vyhubena již v 18. století, fotopast umístěná na severních svazích přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny a poskytla tak jednoznačný důkaz o výskytu rysa v této oblasti.

Rys v Jizerských horách

Pro jizerskohorské ochranáře jsou snímky z fotopasti potvrzením, že se rysové opravdu do našich hor postupně vracejí, zabydlují se zde a stávají se tak velice vzácnou a snad i trvalou součástí přírody chráněné krajinné oblasti. Není dosud jasné, zda k nám tyto šelmy přicházejí ze Šumavy, Karpat či jiných evropských populací. Tuto záhadu by mohla objasnit genetická analýza vzorků trusu nebo srsti, ty však zatím nebyly nalezeny. Právě na jejich vyhledávání se nyní soustředí veškerá pozornost ochranářů z Jizerských hor.

Naposledy byl rys ostrovid v Jizerských horách spatřen před několika sty lety. Proto je českým zákonem chráněn a stát dokonce platí i veškeré škody, které šelma napáchá. Jde o zvíře velmi plaché, jehož domovem se z důvodu přítomnosti velkého počtu turistů může stát třeba právě obtížně přístupná skalnatá divočina Jizerskohorských bučin. Rezervace o rozloze téměř 30 čtverečních kilometrů poskytuje dostatek potravy i klidu k životu a rozmnožování nejen rysům, ale i dalším vzácným živočichům.