Špičák - skiareál s nejprudší sjezdovkou v České republice

Skiareál Špičák nedaleko Železné Rudy nabízí jedny z nejlepších podmínek pro lyžování na české straně Šumavy. Skvěle si tu zalyžují všechny skupiny lyžařů – od začátečníků přes rodiny s dětmi až po lyžařské experty. Nachází se zde pět kvalitních sjezdovek, mezi nimiž vyniká legendární „černá“ Šance s téměř 100% sklonem, snowpark, dětské hřiště či testovací centrum značky Rossignol. Nechybí ani pravidelně upravované běžkařské tratě v délce několika desítek kilometrů vedoucí krásnou krajinou. A nakonec nejlepší cukrárna v České republice přímo v centru Železné Rudy. Co více si pro zimní dovolenou přát?

Skiareál Špičák

Skiarel Špičák se nachází pouhé 4 minuty jízdy ze Železné Rudy. Sjezdové tratě vedou z vrcholu stejnojmenné hory s nadmořskou výškou 1 202 m nad mořem. Pro lyžaře je zde připraveno celkem 5 sjezdovek, které se rozvětvují do různých obtížností. Nejdelší je s téměř dvěma kilometry červeno-modrá sjezdovka Turistická, která vede z vrcholu až k dolní stanici čtyřsedačkové lanovky. Další „nej“ nese sjezdovka Šance, která je nejprudší sjezdovkou nejen v celém skiareálu, ale i v celé České republice! Její střední část má takřka stoprocentní sklon, který Vás nenechá ani na chvíli odpočinout. Pokud ale tuto nejtěžší část zvládnete, změní se svah na pohodovou modrou sjezdovku, takže Vás čeká už jen mírný odpočinkový dojezd. U tohoto modrého úseku byl nově vybudován vlek, který umožní využití dostatečně širokého svahu méně zkušenými lyžaři. Skiareál je z 80% uměle zasněžován, proto si Vaši lyžařskou dovolenou užijete i při nedostatku přírodního sněhu.

Lyžování na Špičáku

Stranou od hlavního centra skiareálu se nachází dětské výukové hřiště s názvem Pohádkové Česko, které je určeno nejmenším lyžařům. Pro děti je tu připraven baby vlek, pohyblivý koberec, figurky zvířátek a pohádkových postaviček a další výukové pomůcky, díky nimž se lyžařská výuka stane pro děti velkou zábavou. K dispozici jsou také školení instruktoři z místní lyžařské školky, pod jejichž vedením si Vaše ratolesti osvojí základy sjezdového lyžování a budou se moci zakrátko pustit spolu s Vámi na jednodušší modré sjezdovky. Vstup do výukového areálu je v rámci lyžařského kurzu zdarma.

Samozřejmostí je půjčovna lyžařského vybavení včetně skiservisu a úschovny přímo u hlavní pokladny v dolní stanici lanovky. Nachází se zde také testovací centrum světoznámé značky Rossignol, kde si za malý poplatek můžete zapůjčit aktuální top modely lyží této značky. Každý typ lyží je k dispozici i v dámské verzi a není problém ho nastavit na jakoukoliv velikost boty.

Špičák i celá oblast Železnorudska je ideální také pro běžkování. Železná Ruda je strategickým výchozím bodem pro několik běžkařských okruhů, které jsou při dostatku přírodního sněhu každý den upravovány rolbou. Naším tipem na výlet v bílé stopě je okruh vedoucí ze Železné rudy přes jezero Laka, Gerlovu huť a zpět do Železné Rudy měřící 28 km. jedná se tedy o celodenní výlet s krásným zážitkem v podobě návštěvy ledovcového jezera, na které je především v zimním období úchvatná podívaná. O něco kratším, avšak neméně hezkým výletem je trasa vedoucí přes Hofmanky a Belveder v délce cca 19 km. Pod samotným skiareálem je také upravován rovinatý běžecký okruh o celkové délce 3 km.

Běžkování na Špičáku

Po náročném sportovním dni budete potřebovat doplnit energii, a proto Vám jistě přijde vhod některý z výborných zákusků v nejlepší cukrárně v České republice za roky 2004, 2005 i 2009 Café Charlotte. tato útulná cukrárna se nachází v centru Železné Rudy a její nabídka je opravdu bohatá – pravá pastva nejen pro oči, ale hlavně pro Vaše chuťové buňky. Dorty jsou zde opravdu vynikající, v nabídce je navíc tolik druhů, že si ani nebudete moci vybrat. Neméně bohatá je i nabídka zmrzlinových pohárů a mléčných koktejlů. Všechny sladké dobroty jsou připravovány přímo v cukrárně dle tradičních domácích receptur. U stropu po celém prostoru cukrárny navíc jezdí po závěsných kolejích vláček, který ocení zejména malí návštěvníci. Návštěva Café Charlotte je tak nejen unikátním gastronomickým zážitkem, ale i ideální odměnou pro malé lyžaře po celodenní dřině na svahu!

Café Charlotte

A pokud zrovna počasí nebude ideální pro lyžování, můžete navštívit Moto muzeum v Železné Rudě, kde najdete expozici historických motocyklů, loutek a také hodinářskou dílnu. Muzeum je umístěno v nedávno zrekonstruovaném železnorudském zámečku. V pravém křídle na Vás čeká až dva metry velký mrož, čerti, ježibaby, kašpárci, roztodivná zvířátka, hadi, maňásci a spousta originálních pohádkových postav. V expozici motocyklů je k vidění i několik světových unikátů dochovaných v jediném exempláři. Otevřeno je denně od 9:00 do 17:30.

Moto muzeum Železná Ruda

Ať už si chcete užít pohodovou dovolenou s dětmi anebo jste lyžařští fajnšmekři vyhledávající obtížnější, kvalitně upravené svahy, Skiareál Špičák si Vás jednoznačně získá! Stačí už si jen vybrat to nejlepší ubytování. Širokou nabídku hotelů i penzionů s garancí té nejnižší ceny najdete zde.

Neváhejte proto a užijte si s eHotel.cz Vaši zimní dovolenou na Špičáku se vším všudy!