49. ročník Jizerské padesátky

Letošní ročník elitního závodu Jizerská padesátka, který se uskuteční již o tomto víkendu 9. – 10.1.2016, se pojede na 15 kol. Číslo 15 není zvoleno náhodně – právě tolik bylo horolezců, kteří v roce 1970 zahynuli při expedici na Huascarán v jihoamerickém Peru. Tato tragická událost je s historií Jizerské padesátky velice úzce spjata. Navždy bude také vyřazeno prvních 15 startovních čísel, které dle slov pořadatelů patří horolezcům a jejich historickému odkazu.

Jizerská padesátka

1. ročník Jizerské padesátky se uskutečnil v roce 1968. V roce 1970 se již 3. ročníku zúčastnilo také patnáct horolezců, kteří o pár měsíců později tragicky zahynuli pod úpatím Huascaránu. Od té doby proto závod nese podtitul Memoriál Expedice Peru 1970.

Letošní ročník se kvůli nedostatku sněhu nepojede na tradiční trati z Bedřichova na Jizerku a zpět, ale za to bude měřit přes 50 kilometrů! Pořadatelé připravili náhradní okruh v délce 4 km, který závodníci absolvují klasickou technikou celkem patnáctkrát – jeden okruh za každého horolezce z expedice Peru 1970, na jejichž počest se závod koná.

Jizerská padesátka

Změna formátu elitního závodu, který je součástí prestižního seriálu dálkových běhů Visma Ski Classics, si vynutí organizační změny proti původnímu plánu. Muži i ženy z elitní skupiny nyní budou startovat současně a to už v 8.30. Vzhledem k tomu, že se závod pojede na okruhu v délce 4 kilometry, dojde zároveň na vyřazovací souboje mezi závodníky – ti, kteří budou v průběhu dostiženi o celé kolo, budou muset ze závodu odstoupit.

Pro rekreační závodníky se nic nemění. Vzhledem k nedostatku sněhu absolvují trať okolo 16 km v blocích vždy s maximálně 400 závodníky. Část poběží už v pátek a další vlny v sobotu i v neděli.