Za Svatomartinskými slavnostmi

Den svatého Martina byl v minulosti v životě českého lidu jedním ze zásadních svátků. V současnosti se tento významný den oslavuje na mnoha místech Česka slavnostním ochutnáváním mladého vína a tradiční pečené husy. Pojďme se podívat, kdo vlastně svatý Martin byl, ale také kam o víkendu vyrazit za tím nejlepším svatomartinským vínem či nejvoňavější pečínkou.

Svatý Martin se narodil jako syn pohanského římského důstojníka v roce 316 kdesi na území dnešního Maďarska. Jedné chladné noci ve službách římské jízdy potkal promrzlého nahého žebráka. Vzal tehdy svůj meč, přeťal svůj plášť a polovinu dal nebohému. Druhý den se mu zjevil Ježíš Kristus oděný do poloviny pláště. Martin se dal vzápětí pokřtít a než se stal ve Francii biskupem, strávil 10 let jako poustevník.

Proč se vlastně o svatém Martinu pojídají dozlatova vypečené husičky? Existují dvě legendy, které tento zvyk vysvětlují. Podle první z nich prý husy svatého Martina rušily při jeho kázání, a proto za to musí pykat na pekáčích. Druhá legenda praví, že se Martin předtím, než byl zvolen biskupem, ze skromnosti ukrýval v husníku, ale husy ho svým kejháním prozradily.

A jak je to se spojením Svatomartinských slavností a vína? Přísloví praví: Radost Martina jest husa a džbán vína. 11. listopadu se totiž v minulosti začínalo ochutnávat nové víno, koštovalo se a hodnotilo. Tento den ale znamenal mnohem více – o tomto svátku totiž poprvé přicházela zima a dělný rok byl tedy u konce, což se neobešlo bez řádných oslav. Z této skutečnosti také vychází známé přísloví, že 11. listopadu „přijede Martin na bílém koni“.

Kam tedy vyrazit za nefalšovanými Svatomartinskými slavnostmi? Nejhustší výskyt je pochopitelně na jižní Moravě, v zemi vína. Například ve Valticích se při slavnostech projdete labyrintem historických vinných sklepů, kdy vás k cíli povede nejen vůně pečínky, ale i zvuk tradiční cimbálovky. I ve Velkých Pavlovicích Vás čekají otevřené vinné sklepy spojené se svatomartinským jarmarkem. V Hustopečích zase přijede skutečný Martin na bílém koni, v Kyjově krojovaný průvod, v Bzenci po ochutnávce toho nejlepšího martinského zažijete tažení Napoleonova vojska městem a v Rakvicích zase ochutnáte víno v rotundě a za zvuků cimbálu si pochutnáte na čtyřchodovém menu…

Slavnosti se ovšem konají i v jiných koutech naší republiky. Třeba v Poděbradech zažijete defilé vinařů, kteří pod dohledem krále Jiříka budou soupeřit o titul nejlepšího svatomartinského vína za doprovodu živé hudby nejrůznějších žánrů. V Praze nezapomeňte navštívit jednak náměstí Jiřího z Poděbrad, kde v rámci jarmarku proběhne křest mladého vína, ale také vyhřívaný stan Národního zemědělského muzea na Letné.

Užijte si letošní svátek sv. Martina do sytosti a nezapomeňte – jaký den svatého Martina, taková též bude zima!