Poledník - nejkrásnější výhled na celou Šumavu!

Vydejte se s námi do nadmořské výšky 1315 m n. m., odkud se nad všemi šumavskými vrcholky hrdě vypíná rozhledna Poledník. Z vrcholu je možné spatřit vůbec nejkrásnější výhled na celou Šumavu. Za příznivého počasí je navíc dokonce možné dohlédnout až na 180 km vzdálené Alpy!

Rozhledna se nachází na samém vrcholu Polední hory, nedaleko šumavských Prášil. Svůj název tato hora získala od prášilských dřevařů, kteří podle ní určovali poledne. Podle legendy totiž přesně v momentě, kdy nad temenem hory stálo slunce, byl čas na oběd. Poledník je nejlépe dostupný právě z obce Prášily, nikoliv však autem. Přístup je možný pouze po značených turistických stezkách, a to buď pěšky nebo na kole. Většina cesty ovšem vede do poměrně prudkého kopce, proto je cyklo varianta určena pro zdatnější cyklisty.

Vyhlídková věž stála na Polední hoře odjakživa. V 60. letech minulého století byla však celá hora pro veřejnost neprodyšně uzavřena. Na nařízení KSČ byl totiž na vrcholu vybudován strategicky důležitý vojenský objekt protivzdušné obrany s moderním odposlouchávacím zařízením, který byl přísně utajovaný. Celý komplex byl obehnán ostnatým drátem a minovým polem a byla znepřístupněna i všechna místa, odkud bylo možné objekt zahlédnout. Pro jistotu nebyl Poledník zakreslován ani v mapách. Vojáci odsud zachytili nejen například policejní vysílačky z Mnichova, ale i vysílání na moři. Z Poledníku byla také monitorována letadla nad Německem a částí Švýcarska a Francie. Vojáci objekt definitivně opustili až v říjnu roku 1992. Všechny vojenské budovy byly zbourány, ponechána byla pouze vyhlídková věž, která byla díky správě Národního parku Šumava opravena a následně otevřena veřejnosti v roce 1998.

V současnosti má rozhledna celkem tři vyhlídková patra, ve kterých je umístěna galerie s fotografiemi Šumavy. Po zdolání celkem 227 schodů se návštěvníkům naskytne nádherný panoramatický výhled na celé pohoří Šumavy, Bavorský les a lze zahlédnout dokonce i Alpy. Jsou odsud vidět všechny výrazné šumavské vrcholy, jako je Luzný, Kašperk, Pancíř, Plechý, Javorník nebo Hadí vrch.

Vzhledem k extrémním klimatickým podmínkám je rozhledna přístupná pouze v období letní sezóny od června do září. I v červenci zde totiž teploty mnohdy klesnou pod 0 °C a sněhová pokrývka tu často leží i na začátku června. Vstupně až na vrchol činí 30 Kč, zlevněné potom 15 Kč. Ke vstupence navíc každý návštěvník dostane zdarma pohlednici s vyobrazením Poledníku.

Rozhled z Poledníku je opravdu nevšedním zážitkem. Není snad lepší místo, odkud by bylo možné přesvědčit se, jak je česká krajina krásná. Vypravte se proto na Poledník i Vy a rozhlédněte se s námi po Česku!

Odkaz na ubytování v okolí zde.