Mnichovo Hradiště - velkolepé sídlo Valdštejnů

Zámek Mnichovo Hradiště získal v 17. století slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna. Tenkrát renesanční sídlo prošlo na konci 17. století velkolepou barokní přestavbou, která s přestávkami trvala celých 30 let! Podívejte se, jak zámek vypadá dnes. Barokní sídlo se do dnešních dnů dochovalo s minimálními úpravami, a tak se jeho návštěvníci dnes mohou přenést do autentické atmosféry českého baroka.

Dnes si baroko na zámku můžete užít i prostřednictvím kurzů barokní hudby a tance nebo s vašimi dětmi na speciální prohlídce s vyprávěním o dvou zakletých rytířích. Vaše děti budou jistě nadšené! Je pro ně také připraveno loutkové divadelní představení Divadla z půdy nebo Štěpánkova kouzelného divadla. Zámek v létě žije i v noci. Vrací se do něj jeho původní obyvatelé – panstvo, které vám barokní dobu přiblíží ještě více.

Pokud nechcete jít na prohlídku přímo do zámku, máme pro vás doporučení na návštěvnickou trasu, na které se podíváte do hrobky Albrechta z Valdštejna v kapli svaté Anny. Dozvíte se tady něco o osobnosti českých dějin, která ve své době vlastnila obrovské panství a měla nemalý vliv dění v českých zemích. Do kostela s kaplí svaté Anny se dostanete přes zámeckou zahradu s prohlídkou nádherné sala terreny – to je další věc, kterou byste v Mnichově Hradišti neměli minout. Zároveň pak v kostele s kaplí najdete barokní plastiky Matyáše Bernarda Brauna, které do prostředí barokního zámku přímo zapadají.

A ze zámku není daleko do Českého ráje. Takže výlet do skal se přímo nabízí!