Opočno - nádech Francie ve zlatém údolí

O Opočnu hovoří už kronikář Kosmas ve své kronice, když píše o osídlení, o kterém jsou v okolí dnešního Opočna zmínky v 11. století. Není divu, že místo s tak dlouhou historií se dnes může chlubit něčím výjimečným. Zámek Opočno se svými proslulými několikapatrovými arkádami, ze kterých panstvo shlíželo dolů na obdélníkové nádvoří na východní straně zámku, je něco, co byste si z českých zámků neměli nechat ujít.

Stavba zámku byla dovršena ve druhé polovině 16. století, kdy tehdejší pán Vilém Trčka z Lípy nechal k zámku přistavět dvě renesanční křídla. Arkádové nádvoří bylo sjednoceno po požáru, který zámek zachvátil v 18. století. Díky silnému vlivu francouzské kultury byly přestavby zámku vedeny v duchu francouzské palácové architektury. Zámek tak v průběhu 19. a 20. století získal nádech noblesy a bohatství, které z něj můžeme cítit i dnes. Renesanční odlehčenost je doplňována rokokovými mušličkami a kudrlinkami a když k nim přidáme ještě úchvatný výhled z horních pater zámku do nádherného parku, řekneme si, že na takovém místě by chtěl žít každý.

Jak asi tušíte, kromě zámku je naprosto nezbytné navštívit i zámecký park, který je mistrně zasazený do údolí Zlatého potoka. V rozlehlém parku se během vaší procházky můžete ocitnout hned ve čtyřech klimatických oblastech. Na jižním horském svahu, ve vlhkém lese plném mechu, v rovinatém upravovaném parku panského sídla s nejrůznějšími exotickými rostlinami a v údolí Zlatého potoka s rybníky, kde byste věřili, že chytíte zlatou rybku. V parku můžete v lese najít vzácný tulipán lesní, soutěžit mezi sebou, kolik najdete druhů tisů nebo se pokusit odhalit druhy mladších (ale i tak prastarých) metasekvojů. Prostě ráj na zemi.

Musíme ale také uznat, že Opočno není jen zámek a park. Ve městě najdete i další pamětihodnosti jako je například sousoší svatého Jana Nepomuckého, zámecký pivovar, hradní baštu nebo děkanský kostel Nejsvětější Trojice. A víte, odkud pochází ta dobrá zmrzlina, která se dnes prodává po celé České republice? Tak na ni v Opočnu při Vašem letním výletu nezapomeňte! :)