Zámek Telč - tajemství italské renesance

Telč, město nacházející se na jihu naší republiky v kraji Vysočina nedaleko hranic s Rakouskem, patří k našim památkám zapsaným na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Vydejte se do něj za originálními tipy s eHotel.cz!

V Telči původně stával gotický hrad, který ale postupně procházel renesanční přestavbou. O tu se zasloužil Zachariáš z Hradce, který se v 50. letech 16. století účastnil výpravy českých velmožů do Janova. Z výpravy se vrátil ovlivněn italskou renesancí a stejně jako většina navrátivších se pánů začal přebudovávat své sídlo právě v duchu renesance.

Zámek byl vždy děděný z rodu na rod a všichni jeho majitelé se snažili zachovat autentičnost původních interiérů i exteriérů. Díky tomu patří zámek Telč k nejlépe zachovaným renesančním zámkům v České republice.

Kromě interiérů zámku však musíte vidět také zámeckou zahradu ze 70. let 16. století, která patří k nejstarším architektonickým zahradám v České republice. V horkých letních měsících v ní najdete i stín pod arkádami, které ji ze dvou stran lemují. A když zvednete oči, uvidíte starý palác zámku, na jehož stěně se skví štukový reliéf Neptuna se čtyřspřežím. Vynechat rozhodně nesmíte ani park s klasicistním skleníkem, který celému parku dominuje jako bílá perla.

Telč je nádherná hned dvakrát. A víte proč? Stejně jako na sousedních panstvích v Jindřichově Hradci a v Třeboni se i v Telči budovaly rybníky. Jednou je tedy Telč nádherná jako opravdové město a jednou jako město, které se zračí v hladinách rybníků, které ji obklopují. Až je těžké uvěřit, že rybníky jsou mladší než město samo. Odraz města zrcadlícího se v jejich hladinách si proto také nesmíte nechat ujít. Rybníky jsou v těsné blízkosti historického centra Telče hned tři: Ulický, Staroměstský a Štěpnický.

Procházka okolo telčských rybníků je něco, co se Vám na dlouho vryje do paměti jako oáza klidu s nádhernými výhledy a šuměním vlnek narážejících do břehů. Z hráze Ulického rybníka budete mít krásný výhled na část města. Najdete na ní také sochu svatého Jana Nepomuckého, jehož osoba je tolik spjata s vodními hladinami v Česku. Takovou perličkou, kterou najdete na konci hráze rybníka, jsou malebná boží muka, která byla vystavěna ve 13. století a řadí se tak k nejstarším na Vysočině. Pokud se vydáte na procházku okolo Staroměstského rybníka, půjdete po vydlážděném chodníku, který lemují barokní sochy. Budete mít pocit, jako by Vás někdo hlídal… Mezi sochami najdete znovu i svatého Jana Nepomuckého, ale i anděla Strážce, pannu Marii nebo archanděla Gabriela.

Poslední z telčských rybníků – Štěpnický – skýtá na své hladině nejkrásnější odraz telčského zámku. Co více – můžete si tady půjčit loďku a pohled na zámek si můžete užít z vodní hladiny. Možná to bude ten pravý zážitek, který si z Telče budete odvážet. Vodní hladiny dodávají zámku a celému městu genius loci, který jinde nenajdete. A v oknech zámku třeba spatříte i Bílou paní – ducha nešťastné paní Berty, se kterou bylo jejím mužem pánem z Lichtenštějna hrubě zacházeno, a tak se rozhodla, že od něj odejde. O Bílé paní jste už určitě slyšeli. Věděli jste ale, že se její duch zjevuje na sídlech rodů, které mají ve svém znaku pětilistou růži? A tedy i v Telči…

A ještě jeden tip. Pokud do Telče vyrazíte v době Historických slavností Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna, které se letos konají od 14. do 15. srpna 2015, zastavte se na trhu na náměstí. Ten, kdo ještě neochutnal frgál, musí tak učinit v Telči. Na trhu jistě najdete hned několik stánků, kde tuto dobrotu prodávají.